Regels voor hoe je je moet gedragen op het ijs, voor en tijdens de les. Regels voor wat je draagt op het ijs en hoe je omgaat met je trainer en met andere schaatsers.
De hoofdregel is dat je respect hebt voor elkaar tijdens de lessen, de wedstrijden en in de kleedkamers. Dit betekent dat je respect hebt voor de trainers, de andere leden, andere schaatsers en elkaars spullen. Je pest elkaar niet en roddelt niet over elkaar.
Je bent sportief, helpt anderen waar nodig, maakt plezier, waardeert elkaar en helpt elkaar om deze regels na te leven. Je spreekt elkaar aan op ongewenst gedrag en steunt elkaar daarin.
Het begin van de les
Je bent altijd op tijd voor de les, voldoende op tijd om je schaatsen aan te doen en om te kleden. Dit doe je in een van de kleedkamers, niet op de stoeltjes langs de ijsbaan
Je mag pas het ijs op als jouw trainer op het ijs staat.
Is er een groep voor jou op het ijs? Wacht bij de boarding, tot je trainer zegt dat je het ijs op mag.
Warming Up
Het doen van een warming up vooraf is belangrijk (droogtraining). Door de spieren op te warmen voorkom je (veel) spierpijn en blessures.
Kom je met de fiets naar de ijsbaan, heb je eigenlijk al een stukje warming up te pakken.
Kom je met de auto, zorg dan dat je er een kwartiertje eerder bent en ga eerst buiten een stukje hardlopen en/of huppelen. Sluit af met (voorzichtig) spieren rekken en strekken. Weet je niet hoe dat moet? Vraag het aan je trainer.
Elke training begint met een warming up op het ijs. Bij de ABC-groepen is dat in de vorm van een dansje. De DEF-groepen doen een aantal vaste oefeningen op het ijs. Ook bij de WG- en JTG-trainingen starten we met warming up oefeningen op het ijs.
Afwezigheid melden
Als je, bijvoorbeeld door ziekte of blessure, niet naar de training kunt komen meld je dan van tevoren af via eitartsinimdanedel.[antispam].@ksvrijnland.nl. Ter beoordeling kan er daarna afgestemd worden voor inhaallessen. Zie de algemene voorwaarden.
Zeker als je langere tijd ziek bent, is het belangrijk om je af te melden voor de training.
Wat is het beste tijdstip om met je trainer te overleggen?
Voor korte vragen aan de trainers is gelegenheid aan het begin en het einde van de les.
We willen wel graag dat alle lessen op tijd beginnen. Als er al veel mensen met een vraag zijn aan het begin, wacht dan na de les. Maak gebruik van de dweilpauze, maar houd er rekening mee dat de trainer in de dweilpauze zelf ook even pauze moet kunnen nemen.
Wil je een langer gesprek met je trainer – b.v. over je vorderingen of een advies over aanschaf van schaatsen – maak dan persoonlijk een afspraak met je trainer.
Inhalen en restitutie van gemiste lessen.
Iedereen is wel eens ziek en mist een keer een les. De kosten van gemiste lessen worden in principe niet gerestitueerd. Bij langdurige afwezigheid als gevolg van ziekte of blessure, kun je wel het bestuur vragen om restitutie van het lesgeld. Hiervoor is een doktersverklaring noodzakelijk. Het bestuur neemt op basis daarvan een beslissing, in overleg met je trainer. Neem hierover contact op met de eitartsinimdanedel.[antispam].@ksvrijnland.nl. Zie ook de Algemene voorwaarden.
Kleding
Draag warme sportkleding, waar je je goed in kunt bewegen. Het is prettig om een paar laagjes kleding (hemd, T-shirt, vest) te dragen. Dat is beter dan één heel dik kledingstuk. Handschoenen zijn verplicht op het ijs. Geen loshangende sjaal of oorwarmers op het ijs.
Hesje kürschaatser
Je bent als kürschaatser verplicht tijdens de training als je een kür op muziek schaatst een geel hesje te dragen. Andere schaatsers en trainers geven je ten alle tijd voorrang. Dit mede in verband met de veiligheid op het ijs. Als kürschaatser schaats je een stuk harder en maak je gebruik van het hele oppervlakte van de ijsbaan.
Zorg voor goed passende kunstschaatsen, met stevige schoenen en geslepen ijzers.
Je kunt schaatsen kopen, ook tweedehands, maar leasen is vaak de betere optie. Grimsport in Rijnsburg levert goede kunstschaatsen op leasebasis.
Wil je kunstschaatsen gaan kopen, vraag dan altijd eerst advies aan je trainer.
Behandel je schaatsen met zorg. Maak de ijzers na de les goed droog. Haal ze thuis uit je tas, of zet je tas open, en laat de schoenen door en door droog worden. Leg de schaatsen niet bij de verwarming of in de zon te drogen.
Beschermers zijn bedoeld om korte stukjes op je schaatsen te kunnen lopen. Haal thuis de beschermers van je schaatsijzers. Koop eventueel hoesjes ter bescherming van de ijzers.
Tijdens de les
Einde van de les
Aan het einde van een training schaats je naar je trainer. Maak een buiging om hem/haar te bedanken voor de les. De trainers kunnen dan tegelijk inventariseren wie er die les aanwezig is geweest, om de presentielijst te kunnen invullen.
Trakteren
Wie jarig is (geweest) mag trakteren. Maar het hoeft niet, de traktatie neem je mee. Opeten doe je in de kleedkamer of thuis.
Muziek
Je mag altijd leuke dansmuziek meenemen. De trainer beslist of de muziek tijdens de les gebruikt kan worden.
Kleedkamer/ijsbaan
Houd de kleedkamers en andere ruimten van de ijsbaan netjes. Gooi geen rommel op de grond. Laat geen spullen slingeren.
Toeschouwers
Toeschouwers zijn toegestaan, maar alleen op de tribunering boven. Dus niet in de dug-outs langs de ijsbaan want dit is storend voor de trainers.
Zowel op als langs de baan en op tribunes is het niet toegestaan dranken en/of etenswaren te nuttigen, met uitzondering van bidons en energierepen. Andere consumpties dan bidons en energierepen worden in het restaurant genuttigd, ook tijdens evenementen.
Nieuws over de lessen
Het bestuur en de trainers proberen zo veel mogelijk het nieuws over de lessen door te geven via de mail. Open en lees dus regelmatig je mail.
Krijg je nooit mail van de vereniging? Dan kan het zijn dat we je mailadres niet hebben. Geef je mailadres dan even door aan eitartsinimdanedel.[antispam].@ksvrijnland.nl